Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola

Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola

2015. tavaszától kezdte meg működését a Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola, melynek fő célkitűzése a 3-18 év közötti korosztály környezeti nevelése, a „természet szeretet” szemléletének kialakítása. Mindezt tematikus programok és foglalkozások segítségével biztosítjuk az ide látogató gyermekeknek.

Szakmai vezetés igénybevételével az erdei környezet, a helyi növény- és állatvilág, a védett és ritka fajok különböző módokon ismerhetők meg: tanösvények bejárásával, túrázással, kerékpározással, vagy akár egy kisvasutazás alkalmával. Emellett különböző erdei iskola modulok igénybevétele esetén gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek magáról az erdőről, annak élőlényeiről, az őket körül vevő környezeti elemekről, valamint az erdő- és vadgazdálkodásról.

A Vadász Göri Erdei Iskola moduljai és programjai

"Öregerdő Tanösvény"
A közel 1 km hosszú Öregerdő Tanösvényt bejárva az ide látogató csoport a nyolc állomáson, összesen 15 kihelyezett tájékoztató tábla segítségével ismerkedhet meg az erdei életközösség egyes elemeivel, azok kölcsönhatásaival, sokszínűségével, az erdő szintjeivel, valamint az erdőgazdaság területén leggyakrabban előforduló növényekkel, és állatokkal.

„Az erdész munkája”
A KASZÓ Zrt. számára fontos a fenntartható erdőgazdálkodás mellett, hogy a következő generációk nevelése, szemléletének alakítása is megtörténjen. A gyermekek egy hivatásos erdésszel való találkozása révén megérthetik egy erdész munkájának sokszínűségét, és átérezhetik annak jelentőségét. Emellett megismerkedhetnek a fával, mint környezeti elemmel, valamint annak sokszínű felhasználhatóságával.

"Vad-Kaland"
A gyerekek egy igazán hiteles személlyel, egy hivatásos vadásszal beszélgethetnek a különféle vad fajokról és a vadgazdálkodásról, illetve a vadász munkájáról. A foglalkozás keretében többek között lehetőség van különféle trófeák megtekintésére, légpuska lövészetre, valamint a nyomolvasás technikájának elsajátítására.

"Az erdők madárvilága"
Egy erdei séta során a táborozók bepillantást nyerhetnek a környék madárvilágába. Nem csak a környéken előforduló fajokat, hanem azok hangját is megtanulhatják, emellett pedig odúellenőrzésen is részt vehetnek. 

"Tavak élővilága"
A gyönyörű környezetben elhelyezkedő Kűvölgyi-tóhoz látogathat el a csoport, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a tó, és az annak közvetlen környezetére jellemző élővilággal. A foglalkozást játékokkal színesítjük és tesszük emlékezetessé.

Kaszó - Erdei iskola"Vízfolyásaink és parányi lakóik"
A foglalkozás során a Rinya-patakot keressük fel, amelynek megvizsgáljuk életközösségét, majd azok segítségével elvégezzük a víz minőségének vizsgálatát is. A gyerekek közelről csodálhatják meg a vízben élő makrogerinctelen fajokat, melyek ökológiai jelentőségéről is részletes előadást hallhatnak.

„Rétek élővilága"
A táborozók egy séta keretében megismerkedhetnek egy virágos rét növény- és állatvilágával. A természet „repülő ékkövei”, vagyis a lepkék nagyobb hangsúlyt kapnak a foglalkozás során, mivel általuk az ökológiai összefüggések is jól bemutathatók.

„Kézműves foglalkozások”
A gyerekcsoportok többféle kézműves foglalkozás közül választhatnak. Így például lehetőség van só gyurmázásra, „termés-képek” készítésére, de a kinti foglalkozások alkalmával gyűjtött erdei melléktermékekből  azaz termésekből, levelekből, gallyakból  különféle állatok megmintázására is mód van. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes és szórakoztató lehet a foglalkozás, amely során mindenkinek szárnyalhat a képzelete!

„Főzzünk együtt”
A fentiekben ismertetett programok jó kiegészítője lehet ez a foglalkozás, amely által bővülnek a gyermekek gasztronómiai ismeretei, emellett remek „csapatépítésként” is szolgál. Időjárástól és évszaktól függően eltérő ételek készítésére van lehetőség bográcsban, illetve kemencében. 
Egyes erdei iskola moduljaink évszakhoz kötődőek, ezért időszakosan vehetők igénybe egyeztetés alapján.

Szállás
Több napos erdei iskolai programra érkező csoportok számára ideális szálláshelyet nyújtanak a Sakál-Tanya Erdei Tábor faházikói, melyekben 42 fő kényelmes elhelyezését tudja a Társaság biztosítani. A faházikók 2, illetve 6 személyesek, a zuhanyzók az illemhelyek , és a teakonyha az Ökocentrum épületében kaptak helyet, az épületek szomszédságában kiépített szalonnasütő-, és bográcsozó helyek találhatók.

További szállás lehetőség a Kaszó Vadászház és Üdülő parkjában található erdei lakok, amelyek összesen 40 fő kényelmes elhelyezését biztosítják. Ezek a faházak 2 db kétágyas szobát, zuhanyzós fürdőszobát, valamint hűtőszekrénnyel, főzőlappal, mosogatóval és televízióval felszerelt előszobát rejtenek magukban. Valamennyi lakhoz kerti bútorokkal felszerelt terasz tartozik. Az erdei lakok szomszédságában kiépített szalonnasütő- helyek, hintaágyak találhatók.

Étkezés
A KASZÓ Zrt. által működtetett Főherceg Fogadóban igény szerint akár napi ötszöri étkezést is tudunk biztosítani az erdei iskolába látogató gyermekcsoportok részére. Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van a gyermekek esetleges különleges igényei szerinti menük összeállítására is.
Lehetőség van egy, illetve több napos erdei iskola kirándulás igénybevételére is, melynek igény szerint vállaljuk teljes, illetve részbeni megszervezését és lebonyolítását. Ezen kívül a Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola kiváló helyszínt és programot biztosít iskolai témanapokhoz egyaránt.
Keressen minket bizalommal, várjuk Önöket szeretettel Kaszón! 

Elérhetőségek:
Raffainé Gerlecz Mónika
erdei iskola vezető
KASZÓ Zrt.
H-7564 Kaszó, Kaszó puszta 1.

Tel.: +36-30-239-9668
Email: gerlecz.monika[at]kaszort[dot]hu
GPS: E: 17°13'27,75"; N: 46°19'14,83"
 

Gyakran ismételt kérdések

Vannak-e az üdülőben tornaeszközök?

Üdülőnk a következő tornaeszközöket tudja biztosítani: focilabda, teniszlabda, pingpong ütő és labda, bordásfal, gumilabda, illetőleg a kondicionáló terem Carl Lewis gépekkel felszerelt.

Rólunk mondták

Renner Eszter – 5 csillag

2018. Szeptember 13. · 
Köszönjük a csodás napot, mindenkinek csak ajánlani tudjuk ezt a gyönyörű helyet, aki szereti a természetet, néhány óra nyugalomra vágyik... Külön köszönöm Raffainé Gerlecz Mónikának a kedvességet, segítőkészséget! Mi visszatérünk még!