Köszöntő

 Valamennyi munkatársam nevében barátsággal és nagyon sok szeretettel köszöntöm a KASZÓ Zrt, „Somogy zöld szíve” honlapján!
Öröm számomra, hogy érdeklődésével megtisztelt bennünket.

„Az erdész szakma mindig is a múltjára támaszkodott, abból építkezett.”

Cégünk Somogy megye dél-nyugati részén mintegy 15.000 ha egybefüggő állami erdőt kezel, valamint közel 24.000 ha-os vadászterületen gazdálkodik.

Működésünk során az alábbi küldetést fogalmaztuk meg a jövőre nézve: „A Társaság gazdálkodása során maximálisan tekintettel van az erdő hármas funkciójára. Ennek keretében továbbra is fontos az erdők változatosságának megőrzése, azok fenntartása, felújítása, a védelmi funkció, valamint a közjóléti szolgáltatások biztosítása. A Társaság minden lehetőségét megragadja a közjóléti, turisztikai, kulturális és oktatási tevékenysége fejlesztéséhez.”

A KASZÓ Zrt. törzsterülete 14 944 ha erdő, amely egy tömbben található. Ez Magyarországon a legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömb. További 3 600 ha honvédségi erdőterületen végzünk teljeskörű erdőgazdálkodást az ország szinte egész területén, Lentin, Nagykanizsán, Kaposváron át, Hajduhadház, Nyírtelekig.

A KASZÓ Zrt. egyik legfontosabb értékteremtő és értékmegőrző alaptevékenysége az erdőgazdálkodás.

Társaságunk a fakitermelési munkáit az erdőterv adta lehetőségek és keretek között végzi, az erdők sokszínűségét megőrző fenntartható erdőgazdálkodásra törekedve. Élőfakészlete a hatályban lévő erdőterv alapján 3,38 millió m3

A részvénytársaság erdőgazdálkodási, erdőfelújítási tevékenysége megfelel a tartamos erdőgazdálkodás feltételeinek.

A KASZÓ Zrt. kezelésében lévő közel 24 000 ha nagyságú vadászterület (a benne található, korábban említett 15.000 ha-os egybefüggő erdőtömbbel), hazánk egyik legjobb minőségű vadállományának élőhelye, melynek fenntartása és a vele való szakszerű, tartamos gazdálkodás a Társaság másik fontos feladata. A vadászterület erdősültsége  65% körüli. Az éves teríték 1.600-1800 db nagyvad, melynek felét a vaddisznó, kisebb részét az őz, a maradék részt pedig a gímszarvas és a dámvad teszi ki.

A Társaság következő fontos tevékenységi köre az üdültetés.

A Honvédelmi Minisztériumi múlthoz kötődően, Kaszón mintegy 80 fő egyidejű elszállásolására van lehetőség.

A vadászat sajátos szezonalitására tekintettel a kaszói – korábban szinte kizárólag vadászok által használt – szálláshelyek az általános turisztikai főszezonban más célcsoportok számára is teljes egészében elérhetők. Célunk, hogy Kaszó azon hazai turisztikai célpontok közé tartozzon, amelynek kisebb mértékben kell küzdenie a turizmus szezonalitása okozta problémákkal. 

Társaságunk – a többi állami erdőgazdasághoz hasonlóan – tevékenysége során nem csupán a gazdálkodási körébe tartozó jövedelemszerző tevékenységet lát el, hanem jelentős közjóléti feladatot is végez, illetve a térség egyik meghatározó foglalkoztatója is.

Abban a reményben, hogy a fent említett ismereteket honlapunk tanulmányozása közben további hasznos információkkal tudja kiegészíteni, kellemes „barangolást” kívánok Somogy zöld szívében!

Galamb Gábor
vezérigazgató

 

Kaszó

Aktuális: 11 °C
Derült

Gyakran ismételt kérdések

Vannak-e kullancsok az üdülő területén?

Erdei elhelyezkedése lévén számolni kell a kullancscsípés veszélyével, így kérjük vendégeinket, hogy elutazás előtt szíveskedjenek gondoskodni maguk és gyermekeik rovarirtó szerrel való ellátásáról, valamint az itt tartózkodás alatt fokozatosan figyeljék bőrüket, ruházatukat.

Rólunk mondták

Béleczki Takács Beáta – 5 csillag

2017. május 14.
20évig itt éltem.Aztán kb 15 Kaszótól messze most azonban a családommal újra itt. Imádjuk :)