A KASZÓ Erdőgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság a 2007-ben felavatott Kaszói Kerékpárúttal segíti a fiatalok és a felnőttek környezettudatos nevelését, szolgálja az aktív pihenés és a bakancsos turizmus kedvelőit, valamint 2006-ban avatott Öregerdő Tanösvénnyel kaput nyitott a környezeti nevelés felé.

2019 március

H K S C P S V
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

  Aktív turizmus

  KERÉKPÁRÚT

  A KASZÓ Erdőgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság alaptevékenységei mellett a 2007-ben felavatott Kaszói Kerékpárúttal segíti a fiatalok és a felnőttek környezettudatos nevelését, szolgálja az aktív pihenés és a bakancsos turizmus kedvelőit.

  A három különböző hosszúságú túraútvonal mindegyike a kaszói erdei vasút állomásától indul. Az útvonalakon számos természeti érdekességgel találkozhatunk miközben madarak éneke vezet át az erdő bűvös csarnokán.

  A pirossal jelzett útvonal a 14,6 km hosszan, a kék 9,8 km hosszan, a zöld jelzésű pedig 7,7 km hosszan kalauzolja kedves vendégeinket a kaszói pagonyban, bepillantást nyújtva az erdei életközösségekbe, felfedve az élő és élettelen elemek kölcsönhatásait, sokszínűségét, az erdő szintjeit, valamint az erdőgazdaság területén leggyakrabban előforduló növényeket, – szerencsés esetben – állatokat.

  A Kaszói Kerékpárút létrehozásakor törekedtünk a fiatal nemzedék természetes környezet iránti érdeklődésének felkeltésére és a környezettudatos gondolkodás formálására, mindezt festői környezetben, aktív mozgással egybekötve.

  A kerékpár túrán kívül az erdőgazdaság számos lehetőséget kínál az idelátogatók számára a szabadidő kellemes és egészséges eltöltésére. Lehetőség nyílik az erdei vasutas kirándulásra, tanösvény látogatásra, a Baláta-láp megtekintésére, sportolásra, vagy csak egyszerűen a hosszabb sétákra a települést körbeölelő gyönyörű erdőkben.

  Engedjék meg, hogy néhány óvó szabályra hívjuk fel figyelmüket!

  • A Kerékpárút kerékpározásra kijelölt erdészeti magánút, kizárólag saját felelősségre vehető igénybe!
  • Erdőgazdaság járművek feltűnése várható! Tehát kellő figyelmet igényel a közlekedés!
  • Közlekedési sebesség max.30 km/h!
  • Kerékpározni 9:00-15:00 óra között szabad az erdőben és csak a kijelölt útvonalalakon!
  • Az erdőgazdaság biztonsági okokból az úthálózatot korlátozhatja!
  • 18. életévüket be nem töltöttek kizárólag szülői, illetve pedagógusi felügyelettel vehetik igénybe!
  • Kullancscsípés elkerülése érdekében megfelelő öltözet és riasztószer használata ajánlott!

  Kerékpárutunk szeretettel várja a diákokat, a természetjárókat, és minden kedves érdeklődőt!

  ÖREGERDŐ TANÖSVÉNY

  „Engem az erdő véd, s szeret, Utaimon erdők kísértek: Bükkök, gyertyánok, égerek, Tölgyek. Fenyők is. Égig értek.”

  A KASZÓ Erdőgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság alaptevékenysége mellett a 2006-ban avatott Öregerdő Tanösvénnyel kaput nyitott a környezeti nevelés felé.

  Az erdőgazdaság Magyarország egyik legsokszínűbb megyéjében, Belső-Somogy változatos tájú homokvidékén 25 ezer hektáron gazdálkodik. Az összefüggő erdők centruma Kaszópuszta. A kisebb-nagyobb buckákkal tarkított, rinyákkal (vízfolyásokkal) szabdalt somogyi tájon évszázadok óta az erdő óvja és élteti az embereket, akik szeretik és értik is az erdei mesterségeket. Az itt folyó gazdálkodást úgy sikerült a kor szintjére emelni, hogy a táj természeti és esztétikai értékei szinte ősi formában, változatlanul maradtak.

  A terület, mint egykori, hercegi birtok, számtalanszor cserélt gazdát, de ennek ellenére egységes, folyamatos gazdálkodás folyt a vidéken. Belső-Somogynak ez a része, mint egykori lápvidék, mezőgazdasági termelésre kevéssé alkalmas, viszont kiváló erdőgazdálkodási és vadgazdálkodási lehetőségeket rejt magában. Természeti kincsnek számító, Európa hírű vadállomány él a területen. Az erdőkkel körülölelt lápos vidéken számos ritka, védett növény- és állatfaj találta meg élőhelyét, rengeteg természetvédelmi értéket rejtve.

  Közel 1,5 km hosszú Öregerdő Tanösvény a kaszói erdei vasút állomástól indul, majd további nyolc állomáson keresztül kalauzolja az érdeklődőket pontról-pontra felvillantva a minket körülölelő természeti környezet apró csodáit. A séta során számos érdekességgel találkozhatunk a helyi élővilág mozaikjaiból, melyekkel a friss levegőn, varázslatos környezetben ismerkedhetünk meg. Az állomásokon elhelyezett, összesen 15 tájékoztató tábla segítségével nyerhetünk betekintést a kaszói pagony vadregényes birodalmába.

  Az erdőgazdaság szándéka, hogy az idelátogatók számára egy kis ízelítőt adva bemutassa a kaszói erdők sokszínűségét, rejtett természeti értékeit!