2017 augusztus

H K S C P S V
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Hírek újdonságok

 

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi...

    Világhírűvé válhat egy hazai kilátó

    Rangos nemzetközi díjra esélyes a Galya-kilátó: az építmény bekerült a legnagyobb amerikai online építészmagazin, az Architizer éves versenyébe Renováció kategóriában. A jelöltek két díjra esélyesek: a szakmai zsűri elismerése mellett közönségdíjat is nyerhetnek.

    A rangos nemzetközi versenyt az egész építészszakma által követett Architizer online magazin a Wall Street Journallal és a Webbysszel közösen alapította három évvel ezelőtt. Az Architizer A+ Awardson a szakmai zsűri több mint száz kategóriában választja ki a legjobbakat, emellett van külön közönségdíj is, amelyre az interneten keresztül április 1-ig bárki szavazhat. A győzteseket április 12-én hirdetik ki.

    Voksolni itt lehet: http://awards.architizer.com/public/voting/?cid=110  És érdemes is szavazni, mert jelenleg a kilátó fej-fej mellett versenyez egy kínai teaházzal.

     

    A Galya-kilátóról:

    A Galya-kilátó „Épület” kategóriában már tavaly abszolút győztes lett. A 2015 szeptemberében átadott létesítmény a MÉD (Média Építészeti Díja) „Épület” kategória győztese valamint emellett a közönségdíját is elhozta „Épület” kategóriában. Az eredetileg 17 méteres kilátó tetejére régebben egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevésbé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó.

    A Nartarchitects építészeit (Kovács Csaba vezető építész és Vass-Eysen Áron építész) rögtön megragadta a torony szép, négy az egyhez aránya. 

     Ahhoz, hogy az elhanyagolt kilátót végül használhatóvá tegyék, megmagasították. Először fatoldásban gondolkodtak, később pedig a belső csigalépcső folytatásában. Hamar kiderült azonban, hogy a lépcső már nem felel meg a mai építésügyi szabályzásnak (OTÉK), mert túl keskeny. A mintegy 80 millió forintból megvalósult felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került. A beléptetőkaput elhagyva 162 lépcsőfokot kell leküzdeniük a látogatóknak.

    A vasbeton magasítással, valamint az acélszerkezetes kiszélesítéssel megmaradt a torony négy az egyhez aránya is. A tervezők elmondták, hogy szándékosan döntöttek a manapság divatos látszóbeton mellett: fontos volt a korszellem megjelenése mellett az is, hogy időtálló anyagból készüljön a toldás. A magasítással képződött három belső helyiségből a torony tetején kialakítottak három puritán szobát, amelyeket bivakszállásként használhatnak a turisták. A földre helyezett farácson kívül más bútorzat nincs a szobákban, és bár a berendezés puritán, a szállásokat konnektorral és wifivel látták el.