2019 március

H K S C P S V
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

  Lombkorona tanösvény

  Újabb létesítménnyel bővült a KASZÓ Zrt. közjóléti létesítményeinek sora: 2017. május 10-én (a Madarak és Fák napján) egy Lombkorona tanösvényt adott át a Társaság a nagyközönség számára Kaszón.
  A helyszín a település központjától kb. 450 méterre, könnyű, 10 perces sétával érhető el. Az erdőrészlet kiválasztásánál a belterülethez való közelség mellett az is fontos szempontot jelentett, hogy abban a belső-somogyi erdők, a kaszói erdőtömb egyik legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest tudja a Társaság bemutatni az érdeklődőknek az aljnövényzettől a lombokig. 
  A lombkorona tanösvényt Hent László építész tervezte. A tájba illeszkedő, faszerkezetes kialakítású tanösvény a lehető legkevesebb fém alkatrész felhasználásával készült, s harmonizál a KASZÓ Zrt. korábban átadott más közjóléti létesítményének megjelenésével, illetve a Társaság üzemi területén több helyen is előforduló „filagóriákkal”. A felső szintben egy, a lombkorona között vezetett hídszerkezeten halad az út a talajszinttől mért 9,5 méter magasságban, s mintegy 124 méter hosszan. A hídszerkezet 12 méter fesztávú hídelemekből áll. A hidat hosszában több helyen „megtöri” egy-egy pihenő, illetve a létesítményt egy függőhíd elem még izgalmasabbá teszi. A sétány egy „láthatatlan” lesbe torkollik, ahonnét akár vadlesre is lehetőség nyílik. 
  Mind a fel- illetve lejárókon, mind pedig a fenti sétányon, pihenőhelyeken interaktív táblákkal mutatja be a Társaság az erdő szintezettségét, annak növény- és állatvilágát, hangsúlyt fektetve a repülésre képes állatvilágra. A célközönség nem csupán a gyerekek csoportjai, hanem a felnőttek is, erre figyelemmel kerültek az interaktív tájékoztató táblák is kialakításra, melyeket a KASZÓ Zrt. erdei iskola vezetőjének közreműködésével a Patkós Stúdió készített. 
  Az ünnepélyes átadáson Galamb Gábor, a KASZÓ Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium Közigazgatásért felelős államtitkára osztotta meg a megjelentekkel a gondolatait. Ezt követően Dr. Neszményi Zsolt, Somogy megye kormánymegbízottja, és Szászfalvi László országgyűlési képviselő mondta el köszöntőjét. A szalagátvágásra a Csányi Alapítvány, a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium és a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola növendékeinek ünnepi megnyitóját követően került sor, melynek műsorát V. Sárközi Angéla drámapedagógus, mentor állította össze.
  Eddig Magyarországon csak néhány lombsétányról van tudomása a Társaságnak, ám a Kaszón készült lombkorona tanösvény úgy hosszában, mint magassági méretében, valamint szerkezeti megoldásában is, egyedülálló Magyarországon. Az állami erdőgazdaságok között ezidáig csak a Gyulaj Zrt. rendelkezik egy lombkoronába vezető tanösvénnyel, emellett Makón és Gyomaendrődön ismerkedhet testközelből az érdeklődő a fák lombjainak élővilágával.
  A megvalósítást a Társaság saját forrásból vállalta.