2018 december

H K S C P S V
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Hírek újdonságok

Tisztelt utasaink!

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy 2019. január 1-én a...

  Kerületi nap a HM Kaszó Zrt-nél

  Hosszú kihagyás után egy régi hagyományt elevenített fel az erdőgazdaság szakmai vezetése a 2011. január óta megrendezésre kerülő erdészkerületi napokkal. Az erdőgazdaság 14 erdőkerülete közül minden hónapban egy kerül bemutatásra. A rendezvény fő célja, hogy a szakmai dolgozók jobban megismerjék kollégáik területét, munkáját, szembesüljenek problémáikkal, azokat közös erővel próbáljuk megoldani. Mindezzel pedig ki-ki a saját területén – a hétköznapok során – adódó hasonló problémák orvoslására megoldási ötleteket gyűjtsön. Emellett nem elhanyagolható a rendezvény közösségre ható pozitív ereje sem.

  A kerületvezető erdész maga állítja össze az adott nap programját, az egyes megállóknál röviden ismerteti az adott témát. A program összeállításánál az erdész odafigyel, hogy ne csupán pozitív példákat mutasson, hanem a problémás területeknél is elidőzve, közösen találjunk arra megoldást. Mindezzel nem titkolt szándékunk, hogy a kollégákban a felkészüléssel, a nagyobb közönség előtti szerepléssel, egy egészséges rivalizálással tudatosuljon a rajtuk lévő felelősség, az erdész feladatának fontossága, értéke. Reményeink szerint mindez hosszabb távon azt jelentheti, hogy az önbecsülés növekedésével, az ezzel járó magatartásbeli pozitív változásokkal a külvilág szemében is egy, a régi időkhöz hasonló kép fog kialakulni az erdészekről, a szakmánkról, amikor még rangot, fontos pozíciót jelentett a társadalomban erdésznek lenni…

   

  A harmadik kerületi napra 2011. március 24-én – egy verőfényes tavaszi napon – került sor Csicsó kerületben Sashalminé Németh Edit kerületvezető erdész vezetésével. A rendezvényt, melyen a cég vezetése, az osztályvezetők, a kerületvezető erdészek és az illetékes erdőfelügyelő vett részt, Szász Mihály vezérigazgató-helyettes nyitotta meg, majd Edit a kerületéről tartott rövid bemutatója után indultunk első megállóhelyünk felé.Szenta 17B

  Szenta 17 B egy kocsányos tölgyes erdőrészlet, aminek első kivitelét 2006-ban 3 éves csemetével végezték, így kerítéssel megvédve 4 évre rá befejezetté is nyilváníthatta az erdészeti hatóság. Erdésztörténeti érdekesség, hogy a 2 generációval ezelőtti állomány véghasználatakor a faanyagot bivalyokkal közelítették ki a kisvasút azóta már felszámolt szárnyvonalához.

  Következő erdőrészlet (Szenta 17 A) megosztotta az erdőgazdaság és az erdészeti hatóság szakembereit. Egy gyenge erélyű (30 m3/ha) növedékfokozó gyérítés lett végrehajtva hatósági kérésre, melyet a helyszínelés alapján nem ítéltünk elégségesnek. Vitára adott okot, hogy a 67 éves gyertyán cserje- és alsószintű cseres-kocsányos tölgyes állomány még ebben a korban egy jól elvégzett gyérítés után képes-e jelentős koronanövekedésre.

  Szenta 17 ARövid tízórai után egy kerítés nélkül (a területen ez nagy szó), vadriasztó használatával felhozott sikeres erdeifenyő erdősítést (Csurgó 8 J) vettünk szemügyre, majd rövid sétával egy jól sikerült egyéb lomb elegyes-akácos szerkezetátalakítását tölgyessé (Somogycsicsó 7 E) figyelhettük meg. A fafajcserét az akác sarj ellen az első két évben elvégzett vegyszeres visszaszorítás segítette elő.

  A rá következő erdőrészlet (Szenta 16 C) az előző ellenkezője. Itt az üzemtervi erdőszerkezet átalakítás az egész területen erősen sarjadó akác miatt csak igen nagy költségráfordítással lett volna végrehajtható, így hatósági engedéllyel akácos erdősítési célállomány került megvalósításra.

   

  Szenta 19HA következő megállót rövid megszakítással – egy rétisas váltófészkének megtekintése után – értük el. A Szenta 19 A és H részletek az 1995. évi bő makktermést követően kerültek tarvágásra (makkravágás). A makkhullás és az erdősítés megfelelő előkészítését, ápolását és védelmét bizonyította az elénk táruló kép a még mindig sűrű tölgy fiatalosról.

  A Szenta 19 F erdőrészlet ismerős lehet az Erdészeti Lapok 2007. évi októberi számából. A 2006-ban makkravágott és azóta megerősödött kocsányos tölgyes felújítás az erdész kollegina állhatatosságát és szakmai hivatástudatát dicséri.

  Szenta 19FKövetkezőnek egy fenyves szerkezetátalakítást szemlélhettünk meg, majd utolsó megállóként Somogycsicsó 3 E erdőrészletet, ami egy 1997-es erdőtelepítés eredménye. A 2002-ben befejezett kocsányos tölgyes állományt 2001-ben állomány alól gyűjtött gyertyán csemetével pótolták ki, ezzel biztosítva a második lombkoronaszint kialakulásának lehetőségét. Máté Zoltán erdőművelési osztályvezető itt egy rövid bemutatóval egybekötve felhívta a kerületvezető erdészek figyelmét a tisztítás korú gyertyános-tölgyesekben a gyertyán kíméletére az előhasználatok során, akár a kocsányos tölgy rovására is.

  A szakmai napot a kerületben lévő kisháznál zárta és értékelte a vezérigazgató-helyettes, majd egy rövid Gábor-napi köszöntéssel és a maradék szendvicsek elfogyasztásával véget ért a rendezvény.

  Kaszó, 2011. március 25.                              Szöveg:           Horváth László és Szász Mihály

                                                                         Fotó:              Horváth László