2019 február

H K S C P S V
 
 
 
 
1
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 

  A KASZÓ Zrt.átadta a Dr. Marián Miklós sétányt

  Az állami erdőgazdaságok az elmúlt években a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mint tulajdonosi joggyakorló által megkövetelt szigorú költségtakarékossággal gazdálkodtak. A fegyelmezett vezetéssel az alaptevékenységből nyereség származott. A megtermelt eredményeket ezért a KASZÓ Zrt. is jelentős közjóléti fejlesztésekre tudja fordítani.

  Ezen közjóléti beruházások keretében 2014. május 27-én a KASZÓ Zrt. ünnepélyesen átadta a nagyközönség számára a Dr. Marián Miklós sétányt. A sétány a fokozottan védett Baláta-tó területén épült, azzal a céllal, hogy a látogató közelebbről is megismerje ezt a természeti értéket.

  A tó jégkorszaki homokbuckákkal tarkított területen helyezkedik el, ahol az agyag-felhalmozódás megakadályozta a víz leszivárgását, így alakulhatott ki a lefolyástalan, s jelenleg már fokozottan védett ősláp. A Baláta-tó kb. 174 hektáron terül el, melyet 300 ha védőzóna övez. A vízállás nagyon változékony, csapadékfüggő. A visszamaradt láp számos védett fajnak ad otthont, 1942. január 19. óta áll védelem alatt, ezzel az ország egyik legrégebb óta természetvédelmi oltalom alatt álló területe.

  Területén jellemző flóravilágból legnevezetesebb a rovaremésztő Aldrovanda vesiculosa, mely az ingólápok ritkasága, illetve a szíves levelű hídőr. A láp gazdag állatvilágából elsősorban a keresztes vipera fekete változatát érdemes kiemelni, valamint rengeteg madárfajnak ad otthont, mint például a szigorúan védett réti sas és fekete gólya.

  A stégrendszer a Baláta-tó egyik legelhivatottabb kutatójáról, Dr. Marián Miklósról kapta a nevét, aki 1952 óta kutatta az ősláp gerinces állatvilágát, mely témájából 1959-ben megvédte doktori disszertációját.

  Korábban a különböző természetvédelmi előírások okán a tavat csupán több száz méterről tekinthették meg a látogatók egy kilátóról, jelenleg azonban már egy kb. 540 m hosszú stégrendszeren keresztül, információs pontok segítségével ismerkedhetnek meg a tó flórájával és faunájával.  A beruházás második ütemében egy madármegfigyelő is épül, a nyílt vízfelület közvetlen közelében. A létesítményt 50 millió forintból valósítja meg a KASZÓ Zrt., mely segítségével a társaság még nagyobb betekintést kíván nyújtani a látogatók számára a fokozottan védett természeti érték élővilágába.

  Az átadáson Galamb Gábor, a KASZÓ Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr osztotta meg a gondolatait. Ezt követően Szászfalvi László országgyűlési képviselő úr, majd Dr. Jung László, az MFB Zrt. Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóság ügyvezető igazgatója üdvözölte a beruházást. A szalagátvágást megelőzően Maczkó Gyula esperes plébános adta áldását a létesítményre.

  A KASZÓ Zrt. tovább kívánja gyarapítani a közjóléti beruházások sorát, tervek közt szerepel a Kaszói Kirándulóközpont vadasparkkal való bővítése, illetve hangsúlyt fektet a Kaszói Állami Erdei Vasút fenntartására, pályájának felújítására is.

  Az átadásról készült képek megtalálhatók a galériában.