Az erdőhasználat alatt a fahasználatot és az erdei melléktermékekkel (gomba-, fenyőgally-, gyógynövény-gyűjtés stb.) történő gazdálkodást értjük. Fahasználat során - a több évtizedes erdészeti munka eredményeként - biztosítjuk azt a faanyagot, mely kielégíti a társadalom ipari- és tűzifa igényeit, úgy hogy az erdők megújítása, tartamossága biztosítva legyen. 

  Erdőhasználat

  Élőfakészlet

  Az erdőgazdaság élőfakészlete a 2001 és 2010 között érvényes üzemterve alapján 2,76 millió bruttó köbméter. Ennek döntő hányadát a kocsányos tölgy teszi ki, amely a cser, a gyertyán és bükkel együtt több mint 55%-ot képvisel. Fontos fafajunk még az egyéb lágy lombos fafajok közül a mézgás éger, és a fenyők közül az erdeifenyő.

   

   

  Fakitermelés (elmúlt öt év átlaga)

  A fahasználatok során kitermelt fakészlet döntő hányada véghasználatokból (felújítóvágások, tarvágások), a többi része előhasználatokból (nevelővágások: tisztítások, gyérítések) tevődik össze.

  A véghasználatok csak az idősebb, úgynevezett vágásérett állományokban történnek, fiatalabb korú erdőkben csak pusztulás esetén hajtunk végre tarvágást. Nevelővágással a minőségi, jó habitusú faegyedek növekedését segítjük elő. Ezek a munkák szigorúan ellenőrzött módszerek szerint, korlátozott lehetőségek mellet zajlanak.

  Véghasználatok esetében az üzemterv szerint meghatározott lehetőség csupán 90%-os arányban van kihasználva, a nevelővágásokat azonban igyekszünk maradéktalanul végrehajtani a faállományok minőségének javítása érdekében.

  Az üzemtervezés során a 10 év alatt kitermelhető összes fakészlet úgy lett meghatározva, hogy az alatta maradjon az erdőállományok 10 éves redukált folyónövedékének (a faállományok folyónövedéke csökkentve az előhasználatokkal és a mortalitással). Ez azt jelenti, hogy a kitermelhető fakészlet nem haladja meg azt a mennyiséget, amelyet az erdők növekednek, „híznak” a 10 év alatt, vagyis nem történik túlhasználat.

  Fatermék (gömbanyag) értékesítés

  A gömbanyag - mely az összes fafajt és választékot tartalmazza - értékesítési mennyisége évenként 50-60 ezer köbméter között van. Az értékesítésre kerülő választékok: a lemezipari-, I. és II. osztályú fűrészipari rönk, a fagyártmány fa, a feldolgozási fa, az épületfa, a rúdfa, az oszlopféleségek, az átdolgozási fa, a rostfa és a tűzifa.

  KASZÓ Erdőgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  H-7564
  Erdészeti Osztály

  Telefon: +36-82-352-303 Fax: +36-82-352-065/13. mellék
   

  Kereskedelmi Osztály

  Telefon: +36-82-352-065/19. mellék, Fax: +36-82-352-314
  E-mail: kereskedelem@kaszort.hu
  Vereczkey Márton kereskedelmi osztályvezető

   

   

   

  Figyelem!

  2015.augusztus 17-től - november 17-ig

  A KASZÓ ZRT. által kezelt erdőterületek folyamatos vadászatból fakadó baleset veszély miatt  

  DÉLUTÁN 15 ÓRÁTÓL - REGGEL 9ÓRÁIG

  AZ ERDŐ TERÜLETET LÁTOGATNI TILOS!

   

  Járművel - kerékpárra is - az erdőterületre behajtani bármely időpontban tilos!

   

  KUTYÁT AZ ERDŐBEN PÓRÁZ NÉLKÜL SÉTÁLTATNI TILOS!

   

  Megértésüket köszönjük!